Login  |  Nog geen account?
Onze Diamanten

Het verhaal van
onze Diamanten 

Uitzonderlijk puur. Verleidelijk zeldzaam. Oogverblindend schitterend. De diamant is zonder meer de meest kostbare steen op aarde. Hij is krasbestendig en slijtvast, en ziet er zelfs na honderd jaar dragen nog even fonkelend uit. 70% van alle diamanten in de wereld worden in Antwerpen verhandeld of bewerkt.
De diamant komt voor in verschillende tinten die op een internationale schaal zijn vastgelegd, gaande van kleurloos tot de intensiteit van extreem zeldzame exemplaren in geel, blauw, rose, champagne, groen of zwart… De kwaliteit en waarde van de diamant hangt af van vier criteria die samen van elke steen een uniek exemplaar maken. 

De vier C ’s van de diamant

  • 1. Color (kleur)
  • 2. Cut (slijpsel)
  • 3. Clarity (zuiverheid)
  • 4. Carat (gewicht in karaat)
1. Color (kleur)

De waarde van een diamant wordt bepaald door de mate waarin de steen kleurloosheid benadert. Hoe minder gelig of bruinig, hoe waardevoller. De intens gekleurde diamanten in geel, blauw, rose, champagne, groen of zwart zijn uitzonderingen en vallen buiten de internationaal bepaalde waardeschaal van het GIA (Gemological Institute of America). Deze schaal gaat van D (kleurloos) tot Z (licht geel). De meest verkochte diamanten liggen tussen de waarden D en I. Om de juiste kleurwaarde toe te kennen worden masterstones gebruikt, gecalibreerde diamanten waarmee de geteste diamant vergeleken wordt. De meesten van deze kleurschakeringen zijn enkel waarneembaar door een getraind oog. Maar die kleine verschillen spelen wel een grote rol voor de kwaliteit en prijs van je diamant want kleurloze diamanten zijn zeldzamer.

2. Cut (slijpsel)

Dit is de belangrijkste ‘C’ en de enige die volledig afhangt van menselijke invloed. Het slijpsel kan een steen volledig tot zijn recht laten komen, of juist helemaal afbreken. De zorgvuldigheid waarmee een diamant geslepen is, zorgt namelijk voor haar schittering en schoonheid. Het slijpsel van een diamant heeft drie kenmerken: Brillance, briljantie (de hoeveelheid aan reflecteerde licht), Fire, vuur (het breken en verspreiden van licht in alle kleuren van het spectrum of regenboog) en Scintillation, scintillatie (de fonkeling, weerkaatsing van wit licht op het oppervlak als een diamant beweegt). Er zij verschillende slijpvormen: prinses, smaragd, baguette, ovaal, markies , peer en hart. De meest bekende slijpvorm is briljant.

3. Clarity (zuiverheid)

Diamanten worden diep in de aarde gevormd, onder extreme hitte en druk. Daarom bevatten ze vaak unieke onzuiverheden, insluitsels genoemd. Diamanten zonder deze onzuiverheden zijn heel zeldzaam, dus hoe zuiverder, hoe duurder de diamant is. De internationaal erkende schaal van GIA geeft diamanten een zuiverheidsgraad: van volmaakt tot diamanten met door het blote oog waarneembaar insluitsel. Elke diamant is uniek. En geen enkele is absoluut perfect. Een te groot insluitsel staat de interne reflectie in de weg waardoor je een dode steen krijgt. Maar een klein en fijn insluitsel zoals een veertje of een kristal kan juist heel mooi zijn. Het kan je diamant namelijk een bijzondere en unieke toets geven.

4. Carat (gewicht in karaat)

Diamanten krijgen een gewicht in karaat. Deze gewichtsmaat heeft niets te maken met het karaat van goud, dat gaat over puurheid. Het woord ‘carat’ komt van de carab tree, die boom heeft vruchten met kleine zaadjes die vroeger gebruikt werden om het gewicht van een diamant te bepalen. Vier carabzaadjes bepaalden het gewicht van één karaat. Een karaat komt vandaag overeen met 0,2 gram en is verdeeld in honderd punten. Een diamant van 50 punten weegt dus 0,50 karaat. Toch kunnen twee diamanten van hetzelfde gewicht een enorm verschil in waarde hebben, afhankelijk van de andere drie C’s. Hoe groter, zuiverder en kleurlozer de steen, hoe duurder.

 

Onze Edelmetalen